10 Aralık 2013 Salı

Neden Çingene Adını Kullanıyoruz 14/02/2012

Çingeneyiz.org ekibi olarak kendimizi Çingene olarak isimlendirmekte ısrar ediyoruz. Kimi dostlarımız ve sitemizin okurları bu konudaki ısrarımızın nedenini merak ediyorlar. Bu yazıda genel olarak sitemizi hangi gerekçelerle Çingeneyiz adıyla kurduğumuzu ve neden bu adı kullanmakta ısrar ettiğimiz açıklayacağız.


İşte Çingene adını kullanmaktaki ısrarımızı nedenleri:
1) Roman, Abdal, Poşa, Dom, Lom gibi sözcükler tek tek kavim adlarıdır. Çingene kelimesi ise tüm bu kavimleri bünyesinde barındıran evrensel milletin Anadolu, Balkanlar, Orta Asya ve Orta Doğu'daki ortak adıdır. Tarih boyunca sahip oldukları topraklar, hayvan sürüleri ve ormanlık alanlar ellerinden alınan kavimler geçimlerini kimi zanaatları ve kimi hizmetleri sunarak karşılamaya başlamışlardır. Çingene adı tüm bu kavimleri bünyesinde birleştirir. Biz sadece tek tek kavimlerin değil, bu kavimlerin oluşturduğu evrensel milletin tamamının sesini duyurmak, derdine derman olmak istiyoruz. Bu yüzden Çingeneyiz.

2) Sanayi yaygınlaştıktan sonra çoğu Çingene mesleği ortadan kalkmıştır. Geçimlerini eskiden bu mesleklerle karşılayan insanlarımız içinde yaşadıkları toplumların diğer kesimleri tarafından tercih edilmeyen düşük gelirli işlerde çalışmak zorunda kalmışlardır. Az sayıdaki insanımız doktor, mühendis, avukat, bürokrat olabilse de toplumumuzun çoğunluğu için ekmek halen aslanın ağzındadır. İnsanlarımızın daha iyi işler bulabilmesinin önündeki en büyük engel içinde yaşadığımız toplumlardaki diğer kesimlerin bizim hakkımızda sahip olduğu yanlış bilgiler ve önyargılardır. Bu önyargılar ancak Çingenelik sahiplenilerek, hakkıyla savunularak aşılabilir. Bu yüzden Çingeneyiz.

3) Kimi kötü niyetli kesimler Çingene adına akıl almaz iftiralarda bulunmuşlardır. Çingene adının ve Çingene soyunun sözde çeşitli peygamberlere karşı hata işleyen lanetli kişilerden geldiği gibi akla ve vicdana aykırı hurafeler ileri sürülmüştür. Bu hurafeler baştan aşağı yalandır. Çingene adını lekeleyen hiçbir hurafe hiçbir dini kaynakta yer almamaktadır. Kur'an, İncil, Tevrat ve Zebur'un hiçbir bölümünde Çingene adını karalayan tek bir kelime dahi yoktur. Bu hurafeler toplumumuzun alnına kara bir leke sürmek için uydurulmuştur. Bu lekeyi silmenin tek yolu Çingeneliği sahiplenmek, hurafelerin sahteliğini ortaya koymaktır. Bu yüzden Çingeneyiz.

4) Kimi sözlüklere, ansiklopedilere Çingene adının karşılığı olarak çirkin iftiralar yazılmıştır. Kimi kardeşlerimiz isim değiştirerek, Çingene adından vazgeçerek bu iftiralardan kurtulabileceklerini ummuşlardır. Oysa ki bu iftiralar bu kelimeye değil, bizzat toplumumuzun şahsiyetine yapılmıştır. İsim değiştirmek mümkün olsa dahi bugün hırsız Çingene diyenler yarın hırsız Roman ya da hırsız Abdal diyeceklerdir. Bu iftiralardan kurtulmanın tek yolu iftiracılarla ve iftiralarla Çingene adını sahiplenerek mücadele etmektir. İftiralardan korkmamalı onların üstüne gitmeliyiz. Bu yüzden Çingeneyiz.

Çingeneyiz.org Çingene kavimlerinin ortak sesidir. Bu görevi ancak Çingene adını sahiplenerek yapabileceğine inanan Çingeneyiz.org ekibi iftiralar, hurafeler ve önyargılar karşısında yılmadan vazifesini yerine getirmeye çalışmaktadır.


Sizler de Çingene adını sahiplenerek yanımızda olun; hep birlikte sesimiz daha gür çıksın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder